Hvor højt skal en lampe hænge?

Hur högt ska en lampa hänga?

Hur högt ska en lampa hänga ovanför bordet?

Vi får ofta frågan från våra kunder om hur långt en lampa ska hänga ovanför matbordet eller köksbordet – och det finns faktiskt en tumregel för detta.

Det är olika hur långt en lampa ska hänga ovanför bordet och köksbordet och därför har vi gjort det här inlägget så att du är garanterad rätt belysning.

Längden på lampan ovanför matbordet

Har du ett mindre matbord som bara kräver en liten lampa bör lampan hänga cirka 55-65 cm över bordets yta. Denna längd gäller från lampans botten ner till bordsskivan.

Har du en stor lampa kräver den lite mer längd. Lampan bör helst hänga cirka 60-75 cm över bordsytan.

De olika längderna beror på att det är viktigt att din lampa ger rätt mängd ljus, så att du varken förblindas av bländningen eller att det inte blir tillräckligt med belysning på bordet.

Om du ska hänga flera lampor ovanför ditt matbord rekommenderar vi att lamporna hängs med cirka 80 cm mellanrum, så att det blir en jämn ljusfördelning över bordet.

Längden på lampan ovanför köksbordet

Det är viktigt med bra belysning i köket så att du kan se vad du gör medan du lagar mat. Lamporna ovanför köksbordet ska helst hänga 75-80 cm över ytan, så att ljuset sprider sig mer.

Har du dessutom en köksö rekommenderar vi att du hänger flera lampor så att ljuset fördelas jämnt över hela bordets yta.

Belysningen är viktig för trivseln i ditt hem och höjden har stor betydelse för ljusets komfort. Behöver du råd för att kombinera rätt lampa med ett matbord kan du alltid skriva eller ringa oss för att få hjälp.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.